• Home
  • /
  • Rahaa
  • /
  • Käytettiinkö ennen rahaa fiksummin?

Käytettiinkö ennen rahaa fiksummin?

Rahaa

Eri sukupolvien rahankäyttötottumukset eroavat toisistaan paljonkin, johtuen esimerkiksi omavaraistalouden vähentymisestä, teknologian kehittymisestä, maailman muuttumisesta ja sen taloudellisesta tilanteesta ylipäätään. Vuosien saatossa myös arvot ovat muuttuneet eivätkä ihmiset suhtaudu nykyään esimerkiksi ylimääräisen materian ostamiseen tai netticasinoilla pelaamiseen samalla tavalla kuin vaikkapa 20 vuotta sitten.

Todennäköisesti jo itseäni edeltänyt sukupolvi on suhtautunut rahankäyttöön huomattavasti niukemmin, mitä nykyinen. Ennen aikaan on tultu toimeen niin sanotusti sillä millä on ollut pakko, ja suurin osa elämiseen tarvittavasta on saatu omasta takaa ruoasta työkaluihin. Noin 60 vuotta sitten myös lama on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, ettei rahaa käytetty mihinkään ylimääräiseen vaan oltiin tyytyväisiä siihen, että tultiin ylipäätään toimeen. Rahaa ei välttämättä tullut yhtä helposti vaan sen tienaamiseen tarvittiin varsinkin fyysistä työtä nykyistä enemmän. Siihen aikaan ei ollut myöskään niin paljon kohteita, mihin rahaa olisi voitu tuhlata. Käsitettä työttömyys ei todennäköisesti kuitenkaan tunnettu ja työtä riitti varmasti kaikille halukkaille.

En silti sanoisi tämän päivän sukupolvenkaan olevan kokonaan siitä kaikista tuhlaavaisimmasta päästä. Nykyään on niin monia erilaisia tapoja tienata rahaa ja käyttökohteitakin kymmeniä kertoja enemmän, että houkutus tuhlaamiseen voi olla aikaisempaa suurempi ja tavallaan se on myös helpompaa. Erityisesti nuoret ottavat paljon mallia sosiaalisesta mediasta, joka on koko ajan enemmän kasvussa ja osa pystyy myös elättämään itsensä sillä. Maailman kehittyessä mahdollisuus erilaisiin työpaikkoihin ja työtehtäviin on lähes rajaton eikä kaikki työ ole läheskään niin raskasta kuin vaikkapa 70 vuotta sitten. Kun rahan tienaaminen käy helpommin, on myös kynnys kuluttaa sitä paljon matalampi.

Onko meidän arvomaailmamme muuttunut?

Ihmisten arvomaailmalla ja sen muuttumisella on todennäköisesti ollut vaikutusta myös rahankäyttöön suhtautumisessa. Toki se riippuu paljon myös kulttuurista ja uskonnosta pidetäänkö samoja asioita nykyään yhtä tärkeinä kuin ennen, mutta varmasti maailman kehittymiselläkin on ollut oma vaikutuksensa. Vuosikymmeniä sitten suurin osa tuskin on miettinyt niin paljoa sitä, kenellä on hienoin auto pihassa tai kalleimmat vaatteet päällä vaan perheen elättäminen on ollut se ykkösprioriteetti. Esimerkiksi mahdollisuus työtehtävissä ylenemiseen paremman palkan toivossa ei ole ollut läheskään niin itsestäänselvyys, kun taas nykypäivänä se saattaa olla yksi tärkeimpiä asioita joillekin meistä.

Totta kai maailman kehittymisen myötä esimerkiksi auton omistaminen alkaa nykyään olemaan lähes välttämättömyys ja useat ihmiset ajavat pelkästään työnkin perässä niin pitkiä matkoja, ettei se ilman autoa ja rahan käyttämistä siihen onnistuisi. Silti se riippuu paljon myös ihmisestä, onko sen auton oltava sitä uusinta mallia vai riittääkö pelkkä määränpäähän ja takaisin pääseminen. Tällaisessa hyvinvointivaltiossa kuin Suomikin on, useimmat ihmiset haluavat käyttää rahaa myös elämästä nauttimiseen kaiken välttämättömän lisäksi. Lähes kaikki huvittelu ei kuitenkaan ole ilmaista, eikä matkustelu ja maailman näkeminen tulisi ilman rahaa kuuloonkaan. Nykypäivänä koulutus on arvostettua eikä siihenkään useimmissa paikoissa pysty, jos ei ole valmis panostamaan edes jonkun verran. Asuminen on koko ajan kalliimpaa ja niissä paikoissa missä erityisesti vuokrat ovat halvempia, ei työpaikkoja ole tarjolla.

Nykyään tarvitaan enemmän

On vain tosiasia, että nykyään olisi lähes mahdotonta tulla toimeen yhtä vähällä kuin joskus ennen aikaan ja se on varmasti osittain syynä eroihin sukupolvien rahankäyttötottumuksissa. Sen huomaa jo omien isovanhempienkin rahankäytössä; ostetaan vain sitä mikä on välttämätöntä, mitään ei heitetä hukkaan ja säästössä on pahan päivän varalle summia, jotka vastaavat useiden kuukausien palkkaa. Nykyään säästäminen ei ole käsitteenä enää niin arkipäivää eikä esimerkiksi ruuan pois heittämisessä arkailla, koska sitä saa aina kaupasta lisää. Voisi melkein sanoa, että arvomaailman ohella se on ympäristö, joka on muokannut sukupolvien rahankäyttöä vuosien saatossa.