Onko lemmikilläsi vakuutus?

Koira

Kotivakuutus on useimmille tuttu vakuutus. Jos taloudessa on auto, tulee postiluukusta laskuja myös liikennevakuutuksesta, mahdollisesti myös kaskovakuutuksesta. Ennen matkaa kannattaa ottaa matkavakuutus. 

Vakuutuksia on joka lähtöön. Edellä mainittujen lisäksi on henkivakuutuksia, venevakuutuksia, sijoitusasuntovakuutuksia, sairausvakuutuksia, eläkevakuutuksia, henkivakuutuksia ja muun muassa eläinvakuutuksia. Vakuutukset keksittiin jo satoja vuosia, jolloin pitkälle merimatkalle lähtevän kauppiaan perheenjäsenet löivät vetoa siitä, palaako kauppias hengissä kotiin. Jos kauppias ei palannut, voitti perhe vedon ja sai pitää toisen veikanneiden panokset. Jos kauppias palasi kotiin, perhe hävisi panoksensa, mutta perheen toimentulo oli turvattu kotiin palanneen elättäjän muodossa 

Liikennevakuutuksen lisäksi suomalaisen ei tarvitse ottaa muita vakuutuksia. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että useimmat vuokranantajat vaativat vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen. Kotivakuutus on erittäin suositeltava vakuutus, sillä vesivahingosta tai esimerkiksi tulipalosta voi aiheutua kalliita kuluja. Jos asukkaalle on kotivakuutus, auttaa se korjauskustannusten maksamisessa ja tilapäisasunnon järjestämisessä. 

Eläinvakuutus pienentää eläinlääkärikäyntikuluja

Lemmikkivakuutus kannattaa ottaa ennen kaikkea siksi, että se kattaa hoito- ja lääkekuluja, jos lemmikki sairastuu tai loukkaantuu. Eläinlääkärillä käyminen on tunnetusti kallista. Pienintäkään asia ei yleensä saa hoidettua alle 60 euron, ja esimerkiksi tiineyden aikaisista ongelmista voi tulla yli 1000 euron lasku. Oletko valmistautunut tällaisiin kulueriin, vai saisitko tarpeeksi lainaa 2000e tuloilla? Moni suomalainen saa nettopalkkaa noin 2000 euroa kuussa, eikä siitä välttämättä jää käteen kovin suuria sumia. 

Myös hammasongelmat saattavat aiheuttaa muutaman kuukauden välein toistuvia, satojen eurojen laskuja. Lopettaminenkaan ei ole halpaa: koiran eutanasia ja tuhkaus saattaa maksaa noin 300 euroa.  

Kannattaa ottaa lemmikkivakuutus jo silloin, kun kissa, koira tai hevonen on nuori. Näin saat turvaa lemmikin koko elinkaarelle, ja vältyt erilaisilta rajoituksilta. Jos eläimellä on jo jokin vamma tai sairaus, vakuutus voi olla kallis tai jopa mahdoton saada. Lemmikkivakuutuksen voi ottaa yleensä vähintään kuuden viikon ikäiselle ja enintään kuusivuotiaalle lemmikille. Kannattaa huomioida, että useimmat eläinvakuutukset päättyvät, kun lemmikki täyttää kymmenen vuotta.

Eri vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, ja ne saattavat päivittyä. Tässä artikkelissa käydään seuraavaksi läpi vakuutusyhtiö Ifin lemmikkivakuutuksia. 

Eläinlääkärikäynnissä on omavastuu

Vaikka sinulla olisi lemmikkivakuutus, joudut maksamaan osan eläinlääkärikuluista itse. Ifin kissa- ja koiravakuutuksessa omavastuusi on 35 prosenttia, kun taas hevosvakuutuksessa 25 prosenttia. Ifillä peräti 90 % lemmikkivakuutusten vahinkoilmoituksista käsitellään yhden vuorokauden sisällä, joten korvausrahoja ei tarvitse odotella kauaa. Lisäksi Ifillä on runsaasti yhteistyöklinikoita, joilla maksat hoidosta vain omavastuuosuuden, ja klinikka hakee loput Ifiltä.

Lisäksi If tarjoaa kolme maksutonta etäeläinlääkärikäyntiä, ainakin vuonna 2020.

Lemmikkivakuutus mahdollistaa fysikaalisen hoidon 

Joskus lemmikkieläimet tai hevoset loukkaantuvat niin, että ne tarvitsevat fysikaalista hoitoa. Tuki- tai liikuntaelinvamman jälkeinen kuntouttaminen voi olla hyvin kallista, siksi voit kiittää itseäsi siitä, että lemmikkieläinvakuutuksessasi on kuntoutusturva.

Mitä lemmikkivakuutus maksaa?

Jos lemmikilläsi ei vielä ole vakuutusta tai haluat kilpailuttaa jo olemassa olevan vakuutuksen, ota yhteyttä eri vakuutusyhtiöihin. Vakuutuksen hinnan saa usein selville jo vakuutusyhtiön verkkosivulla olevalla hintalaskurilla. Lemmikkivakuutuksen hintaan vaikuttaa muun muassa eläimen rotu, eläimen ikä ja lemmikin omistajan asuinpaikkakunta. Rotu ei vaikuta suoraan siihen, kuinka usein lemmikkiä pitää viedä eläinlääkäriin, mutta se antaa hieman osviittaa. Joillain roduilla on tyypillisiä sairauksia, joita voi joutua hoitamaan kalliisti. Tämä tarkoittaa sitä, että vakuutusyhtiön on kompensoitava riskiään nostamalla vakuutuksen hintaa. Esimerkiksi bostoninterriereille on tyypillistä kohdata ongelmia synnytyksessä, siksi niille tehdään useimmiten keisarileikkaus – ihan vain varmuuden vuoksi. 

Kaunis kissa

Kun löydät sopivan vakuutuksen, voit yleensä ostaa sen saman tien vakuutusyhtiön verkkosivujen kautta. Tarkasta myös vakuutuksen sisältö pelkän hinnan lisäksi. Jos kissa-, koira- tai hevosvakuutus on hyvin edullinen, se ei ehkä korvaa kuntoutusta, lääkkeitä tai kaikkien sairauksien ja vammojen tutkimuskuluja. Kovin edullinen hinta voi tarkoittaa myös korkeaa omavastuuosuutta. Tarkasta, kattaako vakuutus lemmikkisi rodulle tyypillisten ongelmien hoitamisen – esimerkiksi bostoninterrierinartun omistajan kannattaa varmistaa, että keisarileikkauskin menee vakuutuksen piikkiin. 

Verkkosivujen kautta voit tehdä myös vahinkoilmoituksen, eli hakea korvausta esimerkiksi eläinlääkärikäynnistä. Tyypillisiä syitä kissojen ja koirien eläinlääkärikäynteihin ovat korva- ja ihotulehdukset, oksentelu, ripuli, virtsatietulehdukset ja ontuminen.